vrijdag 12 augustus 2022

Scandinavië 2022 week 7

Zaterdag 7 augustus 2022

Om een uur of tien gaan we met z'n vieren de honden uitlaten en daar komen we kletsnat van terug. Ik stap dan gelijk onder de douche en trek droge kleren aan. Daarna gaan ik en Debbie jam maken van de aalbessen en frambozen. Tussen de middag eten we een boterham en daarna gaan we nog een flinke wandeling maken. We rijden eerst een stukje en Ger gaat weer met de auto terug zodat wij kunnen gaan wandelen en de heuvel die we gisteren op zijn gelopen nu bij het laatste stuk van de wandeling naar beneden lopen wat een glibberige bedoening is. Het is hier echt prachtig om te lopen en we hebben ook nog eens mazzel met het weer. 'a Avonds zorg ik voor het eten en gelukkig smaakt het hun. We maken er een hele gezellige avond van met iets te veel drank maar heel veel gezelligheid. Om 02.00 uur gaan we na nog even gezocht te hebben maar de kat die in de kelder verstopt zat naar bed. 
weer wandelen over het prachtige eiland Harøy.
dit was weer een heerlijke wandeling

Harøy

Zondag 8 augustus 2022

We zijn ietsje later op dan anders maar wel met mooi weer. In de ochtend worden de honden weer uitgelaten en daarna kunnen we op het balkon genieten van het heerlijke weer. We eten nog een boterham bij Frank en Debbie en om 12.30 uur maken er ons klaar om te gaan vertrekken. Alles wordt weer rij vast gezet en nemen we afscheid van Frank en Debbie die we misschien nog gaan zien als de kat tenminste goed opknapt. We hebben hier heerlijke dagen gehad en genoten van het gastvrije gezelschap. We hebben de pont van 13.00 uur en deze zit helemaal vol. Weer op het vaste land gaan we nog 90 km rijden en hebben dan een camperplaats uitgezocht die via een steile onverharde weg te bereiken is maar dan is het ook wel een prachtige plek. De mooiste plekken zijn jammer genoeg al bezet maar we kunnen toch prima staan. Jammer genoeg is van het mooie weer van vanmorgen niets meer over en tegen de avond gaat het zelfs weer regenen. 
mens en hond geniet van het heerlijke weer
Nog even lunchen en daarna vertrekken we weer.
de pont naar het vaste land
nog een oude brug die natuurlijk op de foto moet.
Dit blijft altijd een mooi gezicht.
                       vis kwekerijen
een paar kilometer over dit weggetje om bij de camperplaats te komen
met zicht op een waterval
Maar dan hebben we ook een prima plek

Overåneset N62.29514 E7.099447

Maandag 9 augustus 2022

Als we opstaan is het nog bewolkt maar al snel breekt de zon door. We rijden nog een paar kilometer en dan moeten we de pont nemen. Aan de overkant halen we eerst een paar boodschappen en dan richting Geirangerfjorden. Het is hier weer ongekend mooi en zeker zo met het zonnetje erbij. Er ligt een groot passagiersschip voor anker. Als we weer gaan stijgen stoppen we nog even bij een informatie centrum waar ook een mooi wandelpad langs een waterval is. Ik ga dit natuurlijk lopen en maak veel te veel foto's en eenmaal weer terug gaan we verder de bergen beklimmen met de camper. We komen boven de sneeuwgrens en oh oh oh wat is het hier toch prachtig. Ik heb een camperplaats uitgezocht waar we drie jaar geleden ook hebben gestaan maar weten niet meer goed welke het is totdat we er zijn. Het is er nog net zo mooi als de vorige keer. Met moeite hebben we nog een plekje en na even naar het water gelopen te zijn gaan we eerst eten want het is alweer 13.15 uur. Hebben nog contact gehad met Frank en Debbie en die zijn ook weer onderweg want de kat had eindelijk gepoept, wat kan een mens nog meer zijn. Zij staan bij het plaatsje Lom hier 45 km vandaan. Na het eten trek ik mijn wandelschoenen aan en ga ik met Chico lopen. Ik neem de andere kant van het water dan drie jaar geleden en ook aan deze kant is het een spektakel om te zien. Als ik terug kom heeft Ger de camper anders neer gezet want er is nu genoeg plek ineens. We genieten de rest van de middag van het heerlijke weer en trekken dan ook al snel onze korte broek aan want zo met de zon is het erg lekker. 
Zo ziet het er in de ochtend nog uit
De pont vertrekt net voor onze neus
het genieten kan beginnen
waterval bij Geiranger
en dan gaan we weer stijgen
van alle kanten komt het water naar beneden
en zo zitten we bij de sneeuwgrens
die kom je ook overal tegen
Bij dit water geweld staan we met de camper
we genieten weer enorm

Billingen N62.009389 E7.865998

Dinsdag 9 augustus 2022

Vandaag is het weer bewolkt. We hebben gisteren Frank en Debbie gesproken en die gaan we vandaag treffen. Ik kan het niet laten om toch nog even naar de waterval te lopen met Chico en dan vertrekken we. We genieten weer enorm van al het natuur schoon en komen dan bij de plek waar we hebben afgesproken. Ook hier hebben wij eerder gestaan en ook hier is er een kloof waar het water met flinke kracht doorheen loopt. Het is er erg druk met mensen die alleen maar even komen kijken. De plekken zijn dan ook steeds bezet en we zijn dan ook bang dat Frank met zijn grote camper moeite zal hebben om hier te staan. Ik probeer ze nog te bereiken maar dat lukt niet en dus hopen we er maar het beste van. Naast ons staat een Oostenrijks stel met een busje en die blijven voor ons nog een poosje staan maar als het dan toch te lang gaat duren vertrekken ze en is hun plaats al snel weer ingenomen. Een kwartier later om 13.45 uur komen Frank en Debbie aan en kunnen ze gelukkig nog een plekje vinden voor hun camper en later als er een hoop zijn vertrokken kunnen we de campers naast elkaar zetten. We gaan dan eerst weer naar het water lopen zodat hun kunnen zien hoe mooi het hier is want al waren ze hier al heel veel keren langs gereden ze waren hier nog nooit gestopt. Ik had ondertussen kidneybonen soep gemaakt maar Debbie had ook al eten voor vanavond en dus wordt de soep voor morgen bewaard, hij smaakt dan ook eigenlijk het lekkerst. Het weer is trouwens aardig opgeknapt en we kunnen nog lekker buiten zitten, wel met anti muggen stokjes want die zitten hier wel. Later draait Frank nog even de luifel uit want we krijgen een klein buitje. Om 21.45 uur gaan we naar binnen en ook bijna gelijk naar bed. 
tijdens de ochtend wandeling blijf ik me verbazen over hoe blauw het water hier is.
deze stapel geweien ligt naast het cafeetje wat hier is. 
stoppen onderweg nog even bij deze waterval
de watermassa bij de camperplaats
Gezellige foto's bij de waterval
Het is weer een spectakel om te zien.

Ridderspranglet N61.68374 E9.07424

Woensdag 10 augustus 2022

We gaan weer verder naar het zuiden want daar is het een stuk beter weer. Het zou daar 25 graden moeten zijn maar dat moeten we eerst maar eens zien. We rijden over een berg van 1400 meter hoog en daarbovenop waait het enorm en is het gewoon koud, we blijven daar dan ook niet lang staan. Het is wel weer erg mooi hier op de route. We rijden naar Fagernes waar we een plek hebben uitgezocht bij een stadion. Het blijkt een prima plek en we zetten de campers zo neer dat we tot laat de zon hebben. In de middag lopen we met z'n alle naar het stadje waar ik nog Crocs slippers koop in de uitverkoop natuurlijk. We halen een ijsje en eten dat op aan een picknick bank. Dan weer terug naar de campers. Onderweg komen we nog langs een soort van waterval. Voor het eten wordt er nog een wandeling gemaakt en komen we bij een soort van prieel met uitzicht. Tegen dat we naar bed gaan gaan Debbie en ik nog even de honden uit laten en vinden een pad waarvan we denken dat dat rond loopt maar na een flinke beklimming keren we toch maar om want we krijgen toch twijfels. Na een niet geplande fikse wandeling zijn we weer terug bij de campers en is het gelijk bedtijd. 
Een prachtige route over de bergen
En dan staan we in Fagernes
de waterval bij Fagernes
prieel met uitzicht

Fagernes N60.990758 E9.226548

Donderdag 11 augustus 2022

We staan vroeg op en maken zonder Ger nog even een flinke wandeling en dan gaan we eerst de wc legen en daarna gaan Debbie en Frank nog even zwemmen. We halen nog wat boodschappen en dan gaan we richting Hamar waar we een camperplaats op een eiland hebben uitgezocht. Onze TomTom leid ons weer over allerlei kleine wegen waar Frank niet zo heel blij mee is. Uit eindelijk komen we op plaats van bestemming en kunnen we er nog makkelijk staan want de plek is groot genoeg voor meerdere campers. Het is trouwens wel waar wat de weersberichten hadden gezegd, het is hier echt heel warm. We gaan dan ook met z'n alle zwemmen en het water is héél koud maar als je eenmaal door bent goed te doen, maar voordat je dit bent moet je toch wel wat overwinnen. Debbie heeft weer heerlijk gekookt, kip Madras, en daar wordt flink van gesmuld. We hebben hier wel flink last van muggen en daardoor gaan we eerder naar binnen.
ochtend wandeling bij Fagernes
onderweg nog even stoppen om een boterham te eten
Waar de mensen heerlijk lagen te zonnen bij deze stroomversnelling.
        de camperplaats bij Nes
met dit water vlakbij waar we heerlijk konden zwemmen
              en de honden ook.
met een mooie zonsondergang over het water.

Nes N60.754607 E10.948979

Vrijdag 12 augustus 2022

We twijfelen of we zullen blijven staan of naar een plek bij Hamar zullen rijden waar Frank en Debbie al meer hebben gestaan. Na veel dubben besluiten we om toch te gaan rijden en rijden we het eiland weer af. Na 37 km zijn we er en staat het eigenlijk vol. Frank praat even met een vrachtwagen chauffeur en die gaat zo vertrekken en dus wachten we even. In die tussentijd vertrekken er ook een paar personenauto's en hebben we toch een prima plek. Hier sta je heerlijk aan het water en is het gezellig druk aan de waterkant. We laten eerst de honden uit en drinken dan nog even koffie met heerlijke eigengemaakte taart van Debbie. Bij de parkeerplaats zit een soort kiosk waar ze een soort van gehaktballen op wraps verkopen en loempia's en daar trakteert Debbie op voor de lunch. Na de lunch wordt er nog even heerlijk gezwommen en daarna gaan we met z'n allen een wandeling maken naar een ruïne van een kathedraal die helemaal onder glas staat. De weg er naar toe gaat door een soort openluchtmuseum met allemaal huizen uit de 18de eeuw,  erg leuk. Ook is er nog een oude stoomtrein. Weer terug bij de campers gaan Frank en Debbie nog even op de fiets wat drank  halen. Ik maak bami klaar als avondeten. We zitten tot 01.00 uur buiten maar dan is het toch echt bedtijd.
De brug het eiland af.
Onze nieuwe plak bij Hamar met uitzicht.
wandelen door het openluchtmuseum.
met mooie oude gebouwen
onder dit glazen bouwwerk staan de reste van een kathedraal
de binnenkant van één van de huizen
nog even met z'n alle op de foto
oud treinstation waar de stoomtrein nog rijd.
erg leuk allemaal om te zien.
dit houden we het lang vol.

Hamar N60.80179 E11.02625

4 opmerkingen:

  1. Heerlijk om te lezen. Net of we er bij zijn. En stoer hoor zwemmen in dat koude water.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een prachtige plaatsjes weer, zelfs als het weer wat minder is. Maar goed dat jullie naar het zuiden zijn gereden want nu heb je, inderdaad, veel beter weer.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vanochtend lekker op mijn gemakje jullie hele verhaal gelezen, was weer een feestje! 😘

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Was weer top om met jullie op te trekken. En leuk om in het verhaal verweven te zijn🥰. Ik hoop tot snel 😘

    BeantwoordenVerwijderen